06 - 290 181 82
Workshops in het Oosten

Workshops in het Oosten

Workshops voor communicatie- en organisatie- professionals. Het concept: een actueel en uitdagend onderwerp, een echte ‘crack’ op dat gebied als gast, prettige plek in de regio en betaalbare prijs. Mijn doel: kennis en werkplezier met vakgenoten delen.


De workshop in 2020 had de vorm van een online webinar van 1,5 uur en ging over de vraag: Hoe houden we iedereen verbonden? Interne communicatie in tijden van enorme werkdruk, thuiswerken en ingrijpende veranderingen.
Deze wordt niet meer herhaald, wel in company. 


Eerdere Zwanenhof Workshops:

Communicatie en eigenaarschap

11 april 2019: communicatie en eigenaarschap
Een workshop over de aap op je schouder. Van wie is nou de communicatie in een organisatie waarin iedereen communiceert? Blijft die aap bij jou liggen? of alleen als er iets fout gaat? Reactie van een van de deelnemers:Inspirerend, prikkelend, zet aan tot nadenken en reflectie op ontwikkelingen in eigen organisatie.

Overheid in Contact

12 maart 2018: Overheid in Contact
Een workshop over dienstverlening, communicatie, participatie en democratie. Over de impact die alles wat er in de buitenwereld gebeurt heeft op het dagelijkse werk bij de overheid.Renata Verloop, initiatiefnemer en hoofdredacteur van 'Overheid in Contact' en specialist op het gebied van verandering en vernieuwing van (online) communicatie in het publieke domein heeft ons stevig bijgepraat.

Communiceren valt te leren!

19 oktober 2017: Communiceren valt te leren!
Een workshop over de vraag wat er moet worden geleerd in een communicatieve organisatie en hoe je dat goed kunt faciliteren. Mariël Rondeel van 'Learning Company' Kessels & Smit heeft met ons dit vraagstuk ontrafeld. Zo kwamen we erachter hoe je dit slimmer en planmatiger aanpakt. En we kwamen erachter dat HR en Communicatie echt met elkaar moeten samenwerken als het over 'leren' gaat.

Botsing!

27 februari 2017: Botsing!
Een workshop over het werken met waarden bij botsingen, conflicten en andere spannende situaties.Guido Rijnja en Els van der Pool introduceerden afgelopen voorjaar ‘de WaardeRing’ vanuit het idee dat communicatieprofessionals enorm gebaat kunnen zijn bij wat meer houvast in het werken met waarden.In de workshop deelden zij hun inzichten tot nu toe met ons. Zij presenteerden de WaardeRing, als een kleine reis door complexe situaties.

Van App naar Anders

3 december 2015: Van App naar Anders
Workshop over technologie als drijvende kracht bij verandering en over het effect daarvan op je rol als communicatie of HR adviseur. Joitske Hulsebosch nam ons mee in haar ervaring met digitaal leren, met sociale intranetten en ontelbare andere manieren van online samenwerken, we maakten kennis met Reiniernet en het Jeugdkwartier en dachten na over succesfactoren.

De smaak van scrum

1 december 2014 en (wegens succes geprolongeerd) 12 januari 2015: `De smaak van scrum`
Sinds Betteke van Ruler het eind van het klassieke communicatieplan aankondigde en daarvoor in de plaats de Reflectieve Communicatie Scrum introduceerde, is scrummen `hot` in communicatieland. Fijn dat we nu een instrument hebben waarmee we dynamisch, snel en effectief in teams aan communicatievraagstukken kunnen werken. Ik wilde wel eens proeven aan die methode. Ria van Pelt onthulde de geheimen in deze workshop. Een van de deelnemers schreef er een artikel over.

Luisteren als vak

6 mei 2014: `Luisteren als vak`
Mijn tiende workshop ging over luisteren en de betekenis daarvoor in het communicatievak. Corine Jansen is de eerste Chief Listening Officer in Nederland en zij vertelde over haar ervaringen aan het Radboudumc. Cindy Lammers schreef er een uitgebreid artikel over in het Vakblad voor Communicatie.

Wat je zegt ben je zelf niet

5 september 2013: `Wat je zegt ben je zelf niet`
Workshop over overheidscommunicatie. Over profilering en gedrag, over zeggen en doen, over de rolwisseling van de overheid en de veranderende eisen die dat aan de communicatie stelt. Gastfacilitator was Gerald Morssinkhof, mede auteur van `Congruente Overheidscommunicatie`, auteur van 'Gedraag je' en 'Het fundament'.

Mooi werk

28 februari 2013: `Mooi werk`
Workshop over Job Crafting en wat wij als communicatie professionals daarmee kunnen. Mark van Vuuren, universitair docent organisatiecommunicatie vindt dat Job Crafting kan bijdragen aan een betere, meer communicatieve organisatie. Een mooie tool voor communicatieadviseurs dus. Mark is mede auteur van het boek Mooi Werk; naar een betere baan zonder weg te gaan`.

Anderen laten schitteren

27 maart 2012 : ‘Anderen laten schitteren’
Workshop over de vraag hoe ik mijn repertoire als communicatieadviseur kan uitbreiden met coaching? En wanneer zet ik dat dan in? Trainer en coach Judith Budde liet ons delen in haar rijke ervaring. Er was vooral ook aandacht voor de hoe-vraag: hoe pak je het aan bij de coachende rol?

Communiceren bij Zwaar Weer

6 september 2011: ‘Communiceren bij Zwaar Weer’
Bezuinigingen, inkrimping, taakverzwaring... waar speelt het niet? Interne communicatiespecialist en collega Erik Reijnders kwam voor deze workshop naar Twente. Hij liet ons delen in zijn rijke ervaring.

Brein achter gedragsverandering

9 november 2010: ‘Brein achter gedragsverandering’.
Jacquelien Willemse van Maatwerkt leidde ons via de wereld van het brein door vraagstukken op het gebied van gedragsverandering. In het vakblad voor Interne Communicatie schreef ik er een artikel over.

Creatief denken en doen

24 juni 2010: ‘Creatief denken en doen’.
Jeroen van der Weide van het COCD daagde de deelnemers uit om hun creatieve vermogens aan te boren. Ze gingen naar huis met veel inspiratie en tips. Ik schreef een artikel over de workshop. Een deelnemer: " Ik ben me vooral bewust geworden van de beperkingen die je jezelf oplegt en het feit dat er methodes zijn om dat te doorbreken."

Verkiezingscommunicatie

2 december 2009: ‘Verkiezingscommunicatie’.
Jan Posdijk, marketing en communicatiespecialist, vertelde in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 hoe je de communicatie kunt aanpakken. Met name de rol van sociale media kwam aan bod. Voor velen op dat moment nog een eye opener.

Werkvormen voor interactie

8 oktober 2009: ‘Werkvormen voor interactie’.
Steeds vaker hebben communicatieadviseurs de rol van facilitator bij interactieve processen. Maar hoe kies je de juiste vorm? Hoe pak je dat aan? Bij de workshop hoorden twee handige handouts over het kiezen van een vorm en een overzicht van boeken en websites.

Lijncommunicatie, een vak apart!

12 mei 2008: Lijncommunicatie, een vak apart!
Gevoel voor goede interne communicatie begint bij 'communicatiesensitiviteit' bij de top. Maar hoe krijg je ze zover? Hoe ontwikkel je een beter gevoel voor interne communicatie bij al die spelers? Communicatieadviseur en publicist Pim Elfferich onderzocht die vraag bij veel organisaties en schreef er menig boek over.